čtvrtek 14. října 2010

La France aneb základní fakta

Francie neboli Francouzská republika (République française) je demokratický stát. Rozkládá se na západě Evropy a dále k ní náleží zámořské departmenty a zámořská území v Karibiku, Severní a Jižní Americe, Indickém oceánu a Oceánii. Na tomto blogu se však budeme zabývat pouze kontinentální částí Francie, která leží mezi Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska, Belgií, Německem, Švýcarskem, Itálií a Španělskem. Tato část se nazývá metropolitní Francie a francouzi ji kvůli jejímu geografickému tvaru přezdívají L'Hexagone (šestiúhelník).

Je členskou zemí Severoatlantické aliance a je jedním ze zakládajících členů Evropské unie. Dále je Francie jedním ze zakládajících členů Spojených národů. Je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta, jednou z osmi uznaných nukleárních mocností a členem sdružení sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska-G8. Spolu se Spojeným královstvím je Francie jedinou doposud existující koloniální supervelmocí.

Pevninská část Francie zaujímá plochu 543 965 km². Na severu a západě je krajina rovinatá s mírným vlněním, na zbytku území převážně pahorkatá a hornatá. Ve francouzských Alpách se nachází nejvyšší bod západní Evropy Mont Blanc (4 810 m). Další hornaté kraje země zahrnují Pyreneje, Centrální masív, Jura, Vogézy, Armorský masív a Ardeny. Největšími francouzskými řekami jsou Loire, Rhône (pramenící ve Švýcarsku), Garonne (ve Španělsku), Seina a část toku Rýnu. Loire je zároveň také nejdelší francouzskou řekou.

Čerpáno z :  http://cs.wikipedia.org/wiki/Francie

Žádné komentáře:

Okomentovat